De rechtbank geeft je geen gelijk en dus ga je een stap verder.
• Je wilt in hoger beroep gaan
• Wat kan je verwachten bij de zitting?
• De uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB)
• Hoe kan je herziening van de uitspraak aanvragen?
• Je wilt in hoger beroep gaan
Ben je het niet eens met de beslissing van de rechtbank? Dan kun je in hoger beroep gaan. Het hoger beroep is de laatste stap die je kunt nemen. De Centrale Raad van Beroep (CRvB) kijkt opnieuw naar de beslissing van de rechter. Dit doe je samen met een advocaat. Je kunt het ook zonder advocaat doen, maar dit wordt afgeraden. Als je eerder een toevoeging hebt ontvangen (de rechtbank betaalt jouw kosten en jij betaalt een eigen bijdrage) dan moet je voor het hoger beroep opnieuw een aanvraag indienen. De toevoeging loopt niet automatisch door.
💡 Tip: kijk of je een nieuwe advocaat nodig hebt
Soms kan de advocaat die je bij de rechtbank had jou niet verder helpen. Overleg dat en zoek eventueel naar een andere advocaat. Als je een advocaat had via de rechtsbijstandsverzekering kun je dat met de verzekeraar bespreken.
💡 Je kunt hulp krijgen bij het verzamelen van bewijs van (kijk bij vraag en antwoord):
- Juridisch loket
- Rechtsbijstandsverzekering
- Vakbond
💡 Tip: het kan lang duren
Het kan lang duren voordat er een beslissing komt van de rechtbank. Soms duurt het wel meer dan een jaar. Als jij een uitkering of toeslag niet krijgt én niet genoeg spaargeld hebt, kun je hulp vragen aan de gemeente. Anders kun je een voorlopige voorziening (zie hieronder) aanvragen.
• Wat kan je verwachten bij de zitting?
De Centrale Raad van Beroep behandelt jouw zaak bijna altijd op een zitting. Je krijgt een brief met een uitnodiging of oproep. Daarin staat waar en wanneer de zitting plaatsvindt. De rechter kan ook eerst meer informatie vragen voordat de zitting wordt gepland.
💡 Tip: deskundige inschakelen
Kijk wie je nodig hebt om jouw verhaal te ondersteunen. Denk dan aan een dokter of een andere deskundige.
• De uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB)
Meestal doet de Centrale Raad van Beroep (CRvB) binnen 6 weken na de zitting uitspraak. Soms wordt de uitspraak uitgesteld, maar daar krijg je dan een brief over. Zolang er nog geen uitspraak is gedaan, blijft de beslissing van de instantie gelden. Pas als de rechter anders beslist krijg je mogelijk een hogere uitkering of een hulpmiddel. Heb je dringend geld nodig? Klop dan aan bij de gemeente.
Het kan zijn dat je vindt dat de zaak niet goed verloopt bij de rechtbank of dat iemand je niet goed behandelt. Bijvoorbeeld als de uitspraak steeds wordt uitgesteld waardoor je geen geld meer hebt. Dan kun je een klacht indienen. Een klacht gaat niet over de uitspraak van de rechter. Je kunt een klacht indienen tot 1 jaar na de vervelende gebeurtenis.
• Hoe kan je herziening van de uitspraak aanvragen?
Is er nieuw bewijs? Zijn belangrijke gegevens niet meegenomen in het besluit van de rechtbank? Je kunt dan de rechter vragen om een herziening van de uitspraak. Je vraagt dan of er een nieuwe beslissing gemaakt kan worden met de juiste informatie. Dit doe je samen met een advocaat.
Jouw stem helpt om aandacht te krijgen. Dus zorg dat iedereen die kan horen.