'Ik wil graag werken, maar de regels maken het zowat onmogelijk.' Of: 'Het vangnet van de bijstand is te plakkerig: je wordt erin gevangen gehouden'. Vijf mensen deelden samen met de LCR deze week hun ervaringen in de bijstand met minister Carola Schouten. Niet eenmalig, want het is de bedoeling dat mensen geregeld vanuit hun eigen leven vertellen wat er beter kan.
De regeltjes in de bijstand en de manier waarop met mensen wordt omgegaan, dat staat voor de deelnemers aan het gesprek met minister Carola Schouten van armoede en participatie centraal. Stuk voor stuk hebben zij nauwelijks mogelijkheden om uit de bijstand te komen. De een heeft jarenlang gewerkt naast de bijstandsuitkering en raakte gestresst door alle verrekeningen met de uitkering. 'Er zijn verschillende percentages en ik moest het geld terugbetalen op momenten dat ik net ook de huur moest betalen. Dan kom je direct in de problemen.'
Het gesprek heeft als onderwerp hoe mensen zich kunnen redden. Geen van de vijf aanwezigen hebben (of hadden) in de bijstand het idee het goed te redden. Er moeten altijd kunstgrepen worden uitgehaald. Een man vertelde dat hij jarenlang op straat had geleefd. Dat leven daar was rustiger dan steeds te maken te hebben met de gemeente. 'Ik had een fijne klantmanager toen ik nog op straat leefde. Daarna kreeg ik een ander en die heb ik al drie jaar niet gezien. Ik heb een huis en ik wil graag werken, maar niemand die me daarbij echt helpt. Dus doe ik het zelf wel.'
De zorg kan ook een grote drempel zijn om uit de bijstand te komen. Sommige mensen wachten lang op een behandeling in de GGZ waardoor ze in de bijstand blijven zitten. Ook dan is werken naast een uitkering bijna ondoenlijk omdat de regels wat er terugbetaald moet worden niet helder zijn. Naast de bijstand heeft iedereen ook te maken met toeslagen.
Minister Schouten herkent veel van de verhalen, maar is duidelijk geschokt als ze het verhaal van de dakloosheid hoort. 'Je moet me beloven mij te bellen als je van plan bent weer op straat te gaan wonen', drukt ze de man op het hart.
Het is de bedoeling dat de groep vaker bij de minister op bezoek gaat om ervaringen te delen. De bijzondere bijstand, energietoeslagen of andere manieren van hulp komen nog aan bod. Voor een belangrijk deel staan de signalen van de Landelijke Cliëntenraad centraal, zoals bijvoorbeeld het signaal Bijzondere bijstand (on)mogelijk!
Jouw stem helpt om aandacht te krijgen. Dus zorg dat iedereen die kan horen.